Mar 16, 2010

Maksud Warna Bunga Ros...



ok.. entry kali ni agak berlainan sikit.. sebab aku nak share dgn readers apa maksud warna bunga ros.. haaa...! menarik kan? aku confirm tak ramai yg kat luar sana tau apa maksud warna warna bunga ros.. yg pasti, korang tau maksud warna ros merah kan? haha.. kalau tak tau, aku pun tak tau la nak cakap macam mana.. adoilaaa...

so, bagi jejaka jejaka dan sang arjuna di luar sana.. korang boleh la rujuk kat sini apa maksud warna bunga ros ok.. jangan main terjah beli je.. nanti kang jadi salah faham pulak.. huish..! bahaya tu...

MERAH : yang ni memang dah obvious la kan? of course la ros merah membawa maksud CINTA.. so tak payah la aku nak explain panjang2 kan? tapi, kalau korang dapat 1kuntum je, jangan la fikir yg BF korang tu kedekut ke apa ke.. 1kuntum lebih bermakna dari 1dozen ok.. tapi kena tengok cara penyampaian la.. 3kuntum mesti korang dah tau kan? I LOVE U...

DEEP PINK : aku tak tau la dlm BM deep pink ni apa.. haha.. sorry la ek.. ok.. utk warna ni, lebih membawa maksud TERIMA KASIH.. so, kalau nak ckp thanks kat someone, this is the right color ok.. 


REGULAR PINK : ok.. utk regular pink, sgt sesuai kalau korang nak bagitau yg korang HAPPY WITH THE RELATIONSHIP.. haaa... lebih kurang macam nak bagi hint la kan?




LIGHT PINK : utk warna ros yg ni, adalah utk mengucapkan TAKZIAH pada org yg baru kehilangan seseorang.. so, tak sesuai kalau nak bagi GF korang ok.. melainkan diorang baru kehilangan ahli keluarga.. jgn salah bagi ok..




PUTIH : utk warna ni pulak membawa maksud kesucian, innocence, or sesuatu yg mempunyai maksud yg tersirat.. so, sesuai kalau jejaka2 di luar sana yg nak bagi utk  perempuan yg disukai dalam diam.. hehe.. secret admirer la ni... mesti yg perempuan suka kan kalau ada secret admirer? wahahaha...

bunga ni jugak selalu digunakan utk WEDDING.. utk melambangkan cinta yg suci oleh pasangan pengantin.. so sweet..!


KUNING : warna ni melambangkan PERSAHABATAN dan mengambil berat.. kalau bagi kat kawan2 maksudnya persahabatan la kan? tapi kalau bagi kat kekasih boleh membawa maksud 'I CARE'.. tapi ada jugak yg cakap warna ni boleh menunjukkan bahawa penerima tu adalah seorang yg CEMBURU..? huh..! bahaya ni..


OREN : membawa maksud keinginan dan kesungguhan.. lebih kurang macam ni la.. 'I DESIRE U'.. faham tak?

PEACH : warna ni adalah lebih kepada kesederhanaan.. juga membawa maksud malu2 gitu.. hehe.. tak macam oren yg lebih outstanding kan.. yg ni macam nak bagitau minat kat org tu tapi lebih sederhana.. ala ala cool la.. sebab pengirim ni pemalu orangnya..




UNGU : mesti ramai yg tak tau apa maksud warna utk bunga ros yg ni kan? warna ni membawa maksud LOVE AT FIRST SIGHT.. haaa... sweet kan kalau siapa yg dapat bunga ros warna ni? mesti seronok kalau dapat warna ni.. bangga pun ada.. warna ni jugak melambangkan 'royalty'.. hah! dah special kes ni..



HIJAU : warna ni melambangkan KETENANGAN.. sesuai la warnanya dgn warna alam.. seperti melambangkan kedamaian.. macam warna daun kan..



BIRU : warna ni memang aku pun tak tau apa maksudnya.. tapi lepas cari dan cari dan cari, jumpa dah... disebabkan warna ni memang susah nak produce.. so banyak yg celup je la kan? so warna ni melanbangkan MISTERI... lebih kurang penuh tanda tanya ni.. hmmm... musykil.. musykil..



HITAM : utk ros hitam tetap ada maksud.. KEMATIAN.. huhu.. sesuai la dgn warnanya kan..




so, untuk jejaka jejaka di luar sana.. buatlah pilihan yg tepat kalau nak bagi bunga ros ok.. jgn salah pilih warna pulak ye.. hopefully entry ni dapat membantu korang semua ye.. =D

10 comments:

zeqzeq said...

elok bunga cicah coklat,,

littlenailofar said...

wah...

info berguna...

tak pernah pun tahu setaip kaler bunga rose tu ada maksud...

sebab paling suka rose kaler merah..

salam singgah :)

Farah-Izzaty said...

**zeqzeq

dah macam strawberry cecah coklat la plak bunyinye.. hehe


**littlenailofar

tq.. tq..
so lepas ni kalau dapat bunga, dah tau la apa maksudnya kan? hehe..

Aus MeLankoLik said...

hahaha , aku pilih regular pink !!!!

Farah-Izzaty said...

**Aus Melankolik

hahaha...
u are happy with your relationship..
good.. good..
bagi dia bunga warna ni k..?
=D

bidadarihijau said...

BH mahu yang hijau....hahah..xpasal2 mintak bunge

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

wahHhh...nice info farah!
baru tahu apa maksud2nya hahahah=D

Farah-Izzaty said...

**BH

hehe.. dah agak dah.. mesti hijau punya la.. kalau bagi rumput pun ok kan? ahaks! :P


**bieaz@bie Azreena

hehe.. tq.. tq..
penat buat research ni.. haha..

budak hitam said...

mice post.. ptt la ms first dpt bunga rose kaler pink.. kira hint la ek. bgs2

Farah-Izzaty said...

**budak hitam

waaaa... best tu dpt hint.. hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails